Göteborgsavdelningens styrelse på besök i Vårkumla

Göteborgsavdelningens styrelse på besök i Vårkumla

Digitala årsmöten har ju under året varit av nöden tvungna, för att hålla verksamheten igång, men de ger ju inte trivsam samvaro på samma sätt som ett “levande” möte, ingen avtackning av avgående ledamöter, inget mingel, inget välkomnande av nya ledamöter.

Med förhoppning om slopade restriktioner bokade Styrelsen för Skaradjäknarnas Göteborgsavdelning en träff utan agenda 7 september. Det fungerade. Det blev en härlig höstutflykt till Vårkumla, då Håkan Kumler så generöst inbjöd till sitt sommarhus där.

Vi kunde då tacka Gunvor Hallerfors och Agneta Hermansson, avgående ledamöter i valberedningen, för deras goda och mångåriga insatser för föreningen.

Tack fick också vår revisor, Anders Blomqvist, som bistått oss så förtjänstfullt i det digitala årsmötet, Nyvalda styrelseledamoten Inger Hedin hälsades välkommen.

Vårkumla, bara namnet låter inbjudande, 2013 tog Vårkumla titeln Skaraborgs vackraste ortnamn.

Vackra var också omgivningarna, för att inte tala om Håkans hus från 1787 med sin lite udda historia.  Håkans far köpte huset 1948 från släktingar i granngården. Huset rullades på stockar med hjälp av sex traktorer några hundra meter till en ny tomt. Ett spektakel som det fortfarande talas om i bygden.

Ett hus med två farstukvistar, varav en är en “nyckelhålsveranda”.

Trädgården var fantastisk med liten damm med näckrosor, rabatterna prunkade med bland annat kinesiskt fotblad med vackra röda frukter och bakom boden låg ett vackert grönsaksland.

Vi blev fägnade med Nikkaluoktasoppa och nybakat bröd. I de öppna spisarna i salarna i var ända av huset brann värmande brasor. Håkan kom med ett försiktigt förslag att vi skulle se oss om i bygden en stund, men ingen nappade. Vi hade det så gott och det var så roligt att ses igen. Den fina samvaron ville ingen ge upp.

Så Vårkumla intressanta kyrka med sin runsten och Åsle och dess mjölkabord återstår att bese.

Håkan Kumlers sommarhus Slättäng, Vårkumla. Foto A Heyman.