Om Skaradjäknarnas förening

Djäkneskolan

Skaradjäknarnas förening

För dem som tagit studenten på Skara högra allmänna läroverk/ Katedralskolan står skaradjäknarnas förening öppen. Föreningen, som grundades 1916, har totalt ca 2000 medlemmar. Skaradjäknarna har avdelningar med olika aktivitete på tre olika orter: Stockholm, Göteborg,  och Skara.

Syftet med Skaradjäknarnas förening är att bevara och stärka känslan av samhörighet med dem som genom åren tagit studenten i Skara. Beteckningen djäkne används numera främst om elever vid traditionsbärande gymnasier som Katedralskolorna i Skara och Uppsala.

Stoltheten över att vara skaradjäkne framgår tydligt i den dikt Johannes Edfelt skrev för att hylla Katedralskolan vid dess 300-årsjubileum. Han skriver bland annat:

"Först tiden kan förklara,

vad detta innebär: